Opening Jaar vd Molenaar

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden heeft op zaterdagmiddag 15 januari het Jaar van de Molenaar geopend ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Aanvankelijk was er een grote feestelijke jubileumviering gepland in het Zaans Museum maar helaas is dat gezien de omstandigheden niet mogelijk. Het Gilde is H.K.H Prinses Beatrix zeer erkentelijk dat ze met inachtneming van alle regels met een zeer klein gezelschap op molen het Jonge Schaap te Zaanse Schans, het beeldmerk van het Jaar van de Molenaar heeft onthuld. En daarmee het startschot heeft gegeven voor een jaar met veel aandacht voor het ambacht van molenaar.

Behalve prinses Beatrix waren dat Erik Kopp, voorzitter van het Gilde, Peet Wessels, de PR en Communicatie medewerker van het Gilde en onze Ramon Kroes als vertegenwoordiging van de molenaars en in het bijzonder de jonge molenaars. Wij zijn natuurlijk bijzonder trots dat een van onze jonge molenaars zo’n prominente plaats in mocht nemen.

In het jubileumjaar staat de opleiding tot molenaar centraal om hiermee extra aandacht te vragen voor het ambacht van molenaar. Zo hopen we een nieuwe instroom van vrijwilligers te werven en daarmee ons cultureel erfgoed voor de toekomst te beschermen en te behouden.

In dit jubileumjaar zijn er diverse landelijke evenementen. Naast de officiële opening door H.K.H Prinses Beatrix is o.a een recordpoging om op 9 april zoveel molens tegelijkertijd te laten draaien, zeker spraakmakend. 

In navolging van de landelijke activiteiten zullen alle afdelingen van het Gilde streekgebonden molen activiteiten organiseren. Iedere maand zal een van de elf afdelingen van het Gilde in de provincies activiteiten organiseren zodat we een heel jaar lang onze molenaars bekendheid geven.

Bijgevoegde foto’s een impressie van de sobere omgeving met daarin de vier hoofdrolspelers.

Meer foto’s van die speciale dag vindt u [hier].

De opening, al dan niet in “online vorm” is [hier] te vinden. 

Jaar van de Molenaar

 

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.