Rouwstand

Rouwstand


4 mei 2016. Nationale rouwdag


Naar boven.

Meer dan 125 molens staan in de rouwstand voor het overlijden van Jan Heijdra (12 t/m 15 januari 2016)

Op maandag 11 januari is Jan Heijdra overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was van 1964 tot en met 1991 de molenbouwkundige bij de Rijksdienst. Het was een grote wens van Jan om als hij zou overlijden er in Nederland zo veel als mogelijk molens in de rouwstand zouden worden gezet. Het verzoek om hier aan mee te werken kwam ook binnen bij Daams molen. Richting de familie hebben al 128 molens aangegeven aan het verzoek van Jan te willen voldoen en van zuid Limburg tot in Friesland zullen dan ook vele molens de laatste eer aan deze molenvriend brengen.

Jan Heijdra was ook de architect van Daams Molen ten tijde van de herbouw en heeft hij de bouw destijds bouwkundig begeleid tussen 1988 en 1990.

Hier de reactie van de zoon van Jan Heijdra

Beste molenvrienden,

Dank voor jullie overweldigende reacties op mijn verzoek om de molens voor mijn vader in de rouw te zetten.
We hebben veel reacties gehad, in totaal gaan er zeker 128 molens in de rouw van Zuid-Limburg tot Groningen en twee molens in Brazilië.
Mijn vader, Jan Heijdra, is gisterochtend 11 januari 2016 overleden in het bijzijn van mijn moeder en mijn oudste zus en ik.
We hebben als familie nog fijne momenten gehad en vele dingen met elkaar kunnen delen.
Ik heb hem ook veel van jullie reacties nog voor kunnen lezen. Bij elke mail had hij wel een verhaal over de molen of de molenaar. Het was voor ons fijn om al die verhalen nog te horen.
Hij was er trots op dat er zoveel molens voor hem in de rouwstand zullen staan. 

 Met vriendelijke groet,

Joop Heijdra.


Naar boven.

Daams molen neemt afscheid van Berend de Bloemenman (27 december 2015)

Zaterdag 19 december nam hij na 45 jaar trouwe dienst afscheid van de Vaassense Zaterdagmarkt waarna hij, op 79 jarige leeftijd naar eigen zeggen, wel toe was aan zijn pensioen. Helaas is Berend van de Put op 23 december (4 dagen na zijn afscheid) overleden aan de gevolgen van een hartinfarct. De molen is vanwege het verlies van deze sympathieke en markante man in de rouwstand geplaatst en zal in de rouw blijven staan tot 30 december.

Berend2


Naar boven.

Daams molen in de rouwstand om plotseling overlijden achterbuurman Ben Huis in’t Veld (13 t/m 18 september 2015)

In verband met het plotseling overlijden van onze achterbuurman Ben Huis in’t Veld is op zondag 13 september de molen in de rouwstand geplaatst. Wij wensen de familie Huis in ‘t Veld veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

IMG_0212


Naar boven.

4 mei 2015. Nationale rouwdag


Naar boven.

Daams’ Molen van 5 september 2014 tot en met 10 september in de rouw.

Written by Wico Ankersmit on . Posted in Algemeen

Afgelopen nacht, vrijdag 5 september, is op 97-jarige leeftijd Mevrouw A.de Rooij-Vorderman overleden. Zelf kwam ze uit een molenaarsfamilie te Wenum, de grondzeiler die aldaar nog geregeld gedraaid wordt door haar broer Frits Vorderman. Met molenaar Hendrik de Rooij (overleden ’96) was ze getrouwd en bemaalde ze de molen van Vaassen,  Daams’ molen die bijna 70 jaar in het bezit is geweest van familie de Rooij. De laatste jaren woonde mevrouw de Rooij op de Hommelbrinkstede en had sinds de verhoging weer zicht op de molen. Haar jongste kleinzoon uit het Brabantse Mierlo is afgelopen april geslaagd voor zijn molenaarsdiploma en heeft dit op de Daams’ molen mogen doen. De begrafenis zal woensdag 10 september plaatsvinden, waarbij de rouwstoet ook voorbij de molen zal langstrekken.

molen rouwstand Daams molen in de rouwstand

mevr de rooij Mevr. A. de Rooij-Vorderman met haar kleinzoon (foto 2012)


Naar boven.

23 juli 2014. Nationale rouwdag vanwege de vliegramp met de MH17 van Malaysia Airways boven Oekraïne.


Naar boven.


Molenaar Kees Poppeliers overleden

Op 8 mei 2014 even voor de middag is Vrijwillige molenaar Kees Poppeliers na kort maar heftig ziektebed overleden. Hoewel Kees Poppeliers officieel in Puttershoek woonde in in de Hoeksewaard bij veel molens betrokken was, was hij in het vroege voorjaar tot de late zomer te vinden op Camping De Koerberg in Heerde. Stilzitten kon hij moeilijk, zeker als hij wist dat er ergens molens stilstonden, of dat nu in Heerde, Wapenveld, Vaassen of Oene was en zelfs in het Openluchtmuseum Arnhem was hij regelmatig te vinden. Zijn molenaarsbloed kroop waar het  niet gaan kon, dus als het maar even mogelijk was, was Kees op een molen te vinden. Hij stond in omgeving bekend als een bevlogen molenaar die o.a. korenmolen Werklust in Oene voor stilstand behoede. Ook was hij de laatste 2 jaar zeer actief voor Stichting Molenbezit Heerde en maakte onderdeel uit van de groep molenaars in Wapenveld.

Naast “Heerde” deed ook de molenstichting in Vaassen regelmatig een beroep op zijn inzet voor Daams’molen. Met name schoolklassen waren zijn favoriete bezoekers waaraan hij zijn molenkennis als oud onderwijskundige graag en goed kwijt kon. Helaas is Kees niet meer, hij is snel heen gegaan en dat doet ons veel verdriet. De Stichting Molenbezit Heerde en de Stichting Vaassens’molen zijn Kees Poppeliers veel dank verschuldigd voor zijn inzet en bewezen diensten. Wij wensen  zijn vrouw alle moed en sterkte toe in deze moeilijke periode. Stichting Molenbezit Heerde Stichting Vaassens’molen.


Naar boven.

4 mei 2014. Nationale rouwdag


Naar boven.

Tonny Wehkamp overleden

Op 26 november 2013, overleed op 87 jarige leeftijd, mevrouw Henriëtte Katharina Antonie Wehkamp, voor veel Vaassenaren beter bekend als Tonny Wehkamp. Gelet op haar betekenis voor Daams’ molen was er alle reden om de molen in de rouwstand te zetten. Tonny Wehkamp was de persoon die het eerste initiatief nam dat leidde tot de reconstructie van Daams’ molen in 1989. Vele publieksacties brachten de eerste 200.000,00 (guldens) bijeen. De gemeente Epe vulde dit aan tot het bedrag dat nodig was om de reconstructie tot een draai-en maalvaardige molen te kunnen realiseren. De Stichting Vaassens’ molen, en daarmee heel Vaassen,  is haar grote dankbaarheid verschuldigd voor haar initiatieven en inspanningen voor het herstel en behoud van Daams’ molen. Stichting Vaassens’molen 


Naar boven.

Rouwstand na overlijden van Prins Friso

Op 12 augustus 2013 is de beschermheer van de Vereniging De Hollandsche Molen Prins Friso overleden. Prins Friso volgde in deze functie zijn vader Prins Claus op. Zowel Prins Claus alsook  Prins Friso voelden zich erg betrokken bij de instandhouding van de Nederlandse windmolens. Het was dus voor de hand liggend dat Prins Friso zijn vader in deze functie opvolgde. De oproep van de directeur van de Hollandsche Molen de heer Leo Endedijk  om alle molens in de rouwstand te zetten was voor de molenaars van Daams’molen in Vaassen een vanzelfsprekendheid als uiting van respect en deelneming.

De rouwstand van Daams’molen na het overlijden van Prins Friso.

Naar boven.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.