Jubilea

In 2020 waren rond Daams’ Molen diverse jubilea.

Getuige deze afbeelding.Deze afbeelding vindt u op de flessen molenwijn.
Als u van een goede wijn houdt en Daams’ Molen wilt steunen, kunt u die rode of witte wijn kopen bij:
[ Slijterij Hans Kooijer in Vaassen ]

Eén van de activiteiten rond de jubilea was een draaimarathon van 30 uur.
Hier vind u meer informatie daarover: [ draaimarathon-pagina ].

Voor een foto-, film- en geluidsimpressie  [ klik hier ].

Jubilea.

Daams’ Molen had in 2020 vier jubilea:
1) het was 150 jaar geleden dat de molen is gebouwd, dat was dus in 1870 en
2) was het 30 jaar geleden (1990) dat de molen weer draaibaar zijn tweede leven is gestart na een periode van verval.
Daarnaast bestond:
3) de Stichting Vaassens Molen, v.h. “Op eigen wieken”, 45 jaar en
4) de Vereniging Vrienden van Daams’ Molen ook 30 jaar.

In 2012 heeft de molen zijn derde en huidige gedaante aangenomen. Toen is hij bijna vijf meter verhoogd om gegarandeerd te zijn van wind binnen de bebouwde kom van het dorp. In 1870 stond de molen op dezelfde plaats, maar was dat nog buiten het kleine dorp van toen.

Bij [ De molen ] kunt u o.a. de gehele geschiedenis van de molen in detail lezen.

Bovenstaande jubilea mochten niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom hadden alle betrokkenen bij Daams’ Molen een mooi feestweekend op 3 en 4 juli in gedachten. Die data zijn afgeleid van 2 juli 1870. Op die dag had de toekomstig eigenaar/molenaar van de molen een aanvraag ingediend om acht jaar “vrijdom van grondbelasting” te hebben, zodat met de bouw begonnen kon worden.
De plannen bestonden uit diverse activiteiten in en rond de molen. Sommige bescheiden van aard, andere met naar verwachting veel genodigden en/of belangstellenden.

COVID-19.

Maar de COVID-19-pandemie heeft wat roet in het eten gegooid. Daarom hebben we besloten om de activiteiten waar gasten en belangstellenden bij betrokken zijn, zoals een receptie en een pleinmarkt, in portefeuille te houden tot de pandemie dat weer toelaat.

Activiteiten.

Een aantal activiteiten ging dus wel door, zoals:

*) Kinderen van de basisscholen maakten een tekening die betrekking heeft op de molen. Per school werd een aantal tekeningen op een grote banner (spandoek) afgedrukt en aan de molen gehangen. Daarnaast werden de twaalf mooiste verzameld om daar een verjaardagskalender van te maken.

*) Op de molen werden enkele andere molenartikelen verkocht, zoals molenwijn, molenbier en pannenkoekenmix.

*) Er was een draaimarathon van 30 uur, gebaseerd op het 30 jarige bestaan van de gereconstrueerde molen. Aan deze marathon was een uitdaging gekoppeld voor het publiek, namelijk door het totaal aantal omwentelingen vooraf in te schatten. Daar was dan een prijs mee te verdienen.
Voor details zie [ https:daamsmolen.nl/draaimarathon/ ].

*) Op zaterdag 4 juli werd de sfeer rond de molen en in het dorp opgeluisterd door een draaiorgel.

*) Het molenspel. Velen kennen dit eeuwenoude spel niet. Het is eenvoudig van opzet, maar toch moeilijk om met een goede strategie de tegenstander te verslaan. De spelregels kunt u op verschillende plaatsen (op het internet) vinden, maar ook [ hier ]. Het speelbord is eenvoudig zelf te maken van allerhande materialen.

Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen om het spel in een soort competitie op of bij de molen te spelen i.v.m. de pandemie, maar het advies is om dat thuis met familie te spelen, zodat u ervaring hebt om t.z.t. aan de competitie deel te nemen.
Als u thuis geen tegenstander hebt, zijn er op het internet genoeg te vinden, of u kunt een app downloaden of online spelen tegen een “machine”.

Betrokkenen.

Deze jubilea zijn een gezamenlijk initiatief van:
*) [ Stichting Vaassens Molen ]
*) [ Vereniging Vrienden van Daams’ Molen ]
*) [ Molenaars, molenaars-in-opleiding (MiO’s), gidsen en gastmolenaars ]

Publiciteit.

In de pers heeft een aantal artikelen gestaan in relatie tot deze jubilea. Een aantal is terug te lezen bij “Berichten”.

Voor actuele informatie kunt u onze website en de lokale pers volgen.