Getuigschrift voor Ramon en Jurre

Getuigschrift Vrijwillig Molenaar voor Ramon en Jurre.

Zaterdag 23 april j.l., op de landelijke vergadering van de Vereniging De Hollandsche Molen, hebben Ramon Kroes en Jurre Riphagen hun Getuigschrift Vrijwillig Molenaar ontvangen. Zij kregen dit omdat zij op 17 juni 2021 zijn geslaagd voor hun landelijk examen op de molen D’ Olde Zwarver in Kampen, afgenomen door De Hollandsche Molen. Een halfjaar eerder, op 28 november 2020, waren zij al geslaagd voor het provinciale toelatingsexamen, afgenomen door het Gilde van Vrijwillig Molenaars.

Dat het allemaal wat langer heeft geduurd komt enerzijds door de corona-pandemie, die de agenda’s wat ontregelde, en anderzijds door de frequentie van het aantal examens, toen nog maar 2x per jaar en inmiddels 4x per jaar en het feit dat De Hollandsche Molen 1x per jaar in april een landelijke vergadering heeft waar de uitreiking plaatsvindt.

Ook dit jaar heeft Nederland er weer 80 gediplomeerde molenaars bij. Tevens werden op deze dag drie mensen geëerd met een Certificaat van Verdienste en vier anderen kregen een Oorkonde voor Vernuft en Volharding.

De dag begon met een ALV van De Hollandsche Molen, waarin de gebruikelijke verenigingsdocumenten werden gepresenteerd en besproken.

Het middagprogramma stond in het teken van het afscheid van Leo Endedijk als bestuurslid van de vereniging. Hij is daar 37 jaar in dienst geweest, waaronder vele jaren als directeur. Die taak heeft hij vijf jaar geleden overgedragen aan Nicole Bakker.

Dat middagprogramma bestond o.a. uit:

 • Het voorleggen van een drietal stellingen aan een panel van drie leden, w.o. Ramon. Kort samengevat gingen die stellingen over:
  • Het vertegenwoordigen van jongeren in molenbesturen
  • Molens toegankelijk maken voor mindervaliden
  • Molens onder de aandacht brengen bij “nieuwe Nederlanders”
 • Een korte film met herinneringen aan Leo
 • Een terugblik op de jeugd van Leo door een broer
 • Een poppenspel waarin al het voorgaande op de hak werd genomen
 • Een terugblik en een dankwoord door Leo

De dag werd afgesloten met een drankje.

Al met al een geslaagde dag.

Nog een paar foto’s van de dag zijn hier () te vinden:

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.