Gelderse Molendag 26 november 2022

Het Gilde voor Vrijwillig Molenaars bestaat dit jaar 50 jaar. Een mooie reden dus voor een feest voor alle Gelderlanders die liefhebbers zijn van de vernuftige werktuigen die ons land wereldberoemd hebben gemaakt.

Op zaterdag 26 november zullen de ruim 150 molens in Gelderland hun deuren openen. De molenaars en vrijwilligers ontvangen u, jong en oud, met open armen op deze feestelijke dag. De toegang tot een molen is vaak geheel gratis! Bezoekers kunnen dan een rondleiding met enthousiaste uitleg over hun levende monument krijgen. Zo kunt u zien hoe de molenaars graan tot meel vermalen om brood of koek mee te bakken, hoe zij ervoor zorgen dat mensen in de polder droge voeten houden, hoe boomstammen tot balken worden verzaagd of zelfs hoe van lijn-, kool- of raapzaad olie wordt geslagen.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles. Op de molen valt voor jong en oud van alles te beleven en te zien. Zoals natuurlijk het draaien van de wieken met snelheden tot meer dan 100 kilometer per uur bij een sterke wind. Kinderen krijgen op de meeste molens een mooie kleurplaat of een ansichtkaart mee naar huis. Daarnaast verkopen veel korenmolens in de provincie diverse ambachtelijke brood- en cakemixen en kunt u vaak van alles proeven, bijvoorbeeld pannenkoeken van molenmeel.

De meeste molens in Gelderland draaien wekelijks en zijn dan ook meestal open voor bezoek. Loop daarom gerust eens binnen bij een molen in uw buurt als u de wieken ziet draaien en de blauwe wimpel uithangt. Meer weten of zelfs interesse om vrijwilliger of molenaar te worden? Kijk [ hier ] voor meer informatie.

Daams’ Molen is die zaterdag ook open en te bezichtigen. Iedereen is van harte welkom.
Er vinden dit jaar geen extra activiteiten in en om de molen plaats.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.