Brandweeroefening in de molen

Donderdag 23 en donderdag 30 juni heeft de Vrijwillige Brandweer van Vaassen een oefening gehouden in de molen.

Beide dagen hebben ongeveer 10 brandweermensen onder begeleiding van 4 oefenmeesters in de molen een “brand” in de kap bestreden en twee personen in veiligheid gebracht.

Eén persoon, onze toekomstige molenaar Lasse, lag zwaar gewond met een open beenbreuk en een grote hoofdwond vrijwel bewusteloos op de stelling. Was nauwelijks aanspreekbaar en sprak verward. De brandweer mensen ontfermden zich over hem en hielden hem stabiel. Daarna werd hij met de hoogwerker naar beneden gehaald om met de ambulance afgevoerd te worden. Deze laatste stap werd nu niet uitgevoerd.

De andere persoon, een levensechte volwassen pop, lag bewusteloos in de kap en werd via de steile trappen naar de stelling gebracht om daar ook met de hoogwerker naar beneden gehaald te worden. In de kap was het overigens niet geheel gevaarloos. Er woede daar een brand met veel rook ontwikkeling. Deze is uiteraard geblust. De “schade” aan de molen viel mee.

Hoewel het scenario op beide dagen vrijwel identiek was, was er een heel groot verschil. Op de eerste dag was het tropisch heet, waardoor de brandweermensen bijna hun pak uit dreven. De tweede dag kwam tijdens de oefening een onweersfront over, met veel regen. Was niet prettig, maar paste wel bij het scenario dat tijdens dat soort weersomstandigheden vaak ongelukken gebeuren.

De oefening werd afgesloten met een rondleiding door de molen door één van de molenaars en werd tevens even met de vang geoefend.

Met ons allen hebben we veel geleerd. De brandweermensen hebben in een bijzonder gebouw hun praktijkkennis toegepast en hebben de molen beter leren kennen. De molenaars en de beheerder van het Koffie- en Thee-huys weten hoe het gaat als de brandweer over de vloer komt en hoe een brandalarm klinkt in de molen bij een serieuze brand.

Terugkijkend een groot succes.

Hier kunt u meer foto’s zien:

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.