2017
Onderwerpen:
- [Getuigschrift ontvangen]
- [Zilveren Sabelijzer]
- [Ramon Kroes gedecoreerd]
- [Nationale Molendag 2017]
- [Volgende generatie molenaar]
- [100.000 omwentelingen 2017]
- [Jan Korting overleden]
- [Harm Wevers geslaagd]
- [Vier geslaagden op Daams’ Molen]
- [Molenaarsambacht op lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed]
- [2.000.000 omwentelingen sinds 1990]
Getuigschrift ontvangen
Zaterdag 18 maart hebben Dirk Brouwer, Ruud Geerligs en Gerrit Gramser op de Algemene Ledenvergadering van de vereniging De Hollandsche Molen in Amersfoort hun Getuigschriften Vrijwillig Molenaar ontvangen.
Uit de regio zijn ook Hans Versteeg (Vaassenaar en draaiend in Oene) en Robin van Katwijk en Gert Wagenvoort (beide draaiend in Wapenveld) geslaagd.
Bert Hanekamp kreeg een Certificaat van Verdienste voor zijn jarenlange inzet voor de molenwereld.
Zilveren Sabelijzer
Op 5 april 2017 werd in molen De Hoop in Harderwijk de contactavond van de afdeling Gelderland van het Gilde van Vrijwillige Molenaars gehouden. Eén agendapunt was de uitreiking van het “Zilveren Sabelijzer” door Gerrit Pol, voorzitter van de Vrienden van de Gelderse Molen.
Voor onze molen mochten Dirk Brouwer, Ruud Geerligs en Gerrit Gramser de speld in ontvangst nemen, omdat zij het afgelopen jaar zijn geslaagd voor het examen “Vrijwillig molenaar”.
Ramon Kroes gedecoreerd
Vandaag, 19 april 2017, heeft onze junior molenaar in spé Ramon Kroes, op het gemeentehuis in Epe uit handen van burgemeester H. van der Hoeve het jeugdlintje omgehangen gekregen.
Het jeugdlintje ontvangen jonge mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen of voor vrijwilligerswerk. Het is een waardering vanuit de gemeente voor hun inzet en mogelijk een voorbeeld of stimulans voor andere jeugdigen.
Ramon draait ongeveer twee jaar mee op onze molen en is daarmee een geweldige aanvulling op ons molenaarsteam. Niet alleen dat hij met zijn 14 jaar de gemiddelde leeftijd een stuk omlaag haalt, maar ook omdat hij gevraagd en ongevraagd een zeer grote bijdrage levert aan het onderhoud van de molen. Ook zijn vaardigheden in het bedienen van de molen (waar nodig onder toezicht) en het rondleiden van bezoekers zijn zeer groot.
We hopen dat hij nog lang op Daams’ Molen actief zal blijven.
Ramon, gefeliciteerd.
Voor foto’s kijk bij de foto-series.
Nationale Molendag 2017
href=”https://daamsmolen.nl/wp-content/uploads/2017/05/Affiche-Daams-Molendag-2017.jpg”>De Nationale Molendag op onze molen is relatief rustig verlopen. We hebben ongeveer 60 bezoekers ontvangen. Ze kwamen uit Vaassen en andere plaatsen in de regio, maar ook verder uit Nederland. Ook hadden we twee gasten uit Australië.
Niet allen waren zich bewust van de Nationale Molendag, maar dat maakt het niet minder interessant.
Het weer werkte prima mee. Slechts een enkel buitje. De dagteller stond aan het einde van de dag op 2013 omwentelingen.
Volgende generatie molenaar
Vandaag, 13 mei 2017, Nationale Molendag, heeft de volgende generatie molenaars zich bij ons team gevoegd. De vijf-jarige Lasse Geerling kreeg het embleem van Daams’ Molen op zijn overall gespeld. Zijn molenkennis is enorm voor zijn leeftijd. Hij heeft al aangekondigd dat hij de volgende molenaar wordt op Daams’ Molen als de huidige molenaars “oud” zijn.
Het is voor ons, de huidige molenaars en de molenorganisaties, een uitdaging om dit jeugdige talent vast te houden. Dat zou heel mooi zijn.
100.000 omwentelingen 2017
Vandaag, 8 augustus 2017, heeft het gevlucht van de molen de 100.000e omwenteling gemaakt.
Dat is ongeveer 6 weken later dan in 2016 (29 juni), maar bijna 5 maanden eerder dan in 2015 (30 december). De voornaamste oorzaak voor deze “vertraging” is het schilderwerk. Tijdens deze werkzaamheden heeft de molen regelmatig stilgestaan.
Jan Korting overleden
Op 11 augustus 2017 is Jan Teunis Korting overleden.
Jan maakte tussen 1983 en 2001, ongeveer gelijktijdig met de reconstructie van onze eigen molen, de “Kleine Daams”. Dat is een prachtig 1:10 model van de “grote” molen. Aan de hand van dit schitterende model kunnen we bezoekers tot in detail laten zien hoe de grote molen is gebouwd en hoe hij functioneert. Hier vindt u meer informatie over zijn modelmolen.
Jan heeft dit schitterende werkstuk geschonken aan de Stichting.
De komende dagen zal het model in de rouw staan om eer te betonen aan Jan.
Het model van Daams’ Molen dat Jan heeft gemaakt.
Harm Wevers geslaagd
Harm Wevers is op 19 oktober j.l. geslaagd voor zijn molenaarsdiploma en dat was eigenlijk voor niemand een verrassing. Maar hij moest het wel even doen.
Hij heeft zijn examen afgelegd op molen Den Olden Florus in Terschuur, een standerdmolen. Iets anders dan waarop hij het meest heeft gedraaid, maar dat was geen probleem.
Zijn kennis en vaardigheden heeft hij op heel veel molens opgedaan. Het meest op de Wilpermolen in Posterenk, Bolwerksmolen in Deventer en de Kalkarer Mühle in Kalkar. Ook op Daams’ Molen heeft hij verschillende keren mee gedraaid.
Nu kunnen de boeken even de kast in en lekker genieten van het molenaarsvak. Harm heel veel fijne draaiuren toegewenst.
Vier geslaagden op Daams’ Molen
Zaterdag 25 november 2017 hebben vier MiO’s, Ben, Freek, Henk en Willem, hun proefexamen van de afdeling Gelderland van het Gilde van Vrijwillige Molenaars afgelegd op Daams’ Molen.
Alle vier zijn geslaagd en hebben zich aangemeld voor het landelijke eindexamen van de Vereniging De Hollandsche Molen. Dit examen zal in het voorjaar van 2018 afgenomen gaan worden.
Heren proficiat met dit resultaat.
Molenaarsambacht op lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed
Donderdag 7 december heeft de Unesco in Zuid-Korea besloten dat het “molenaarsambacht” op de Representatieve lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed te plaatsen. Dit is de eerste in zijn soort in Nederland.
In de krijtmolen D’Admiraal in Amsterdam-Noord werd dit aan de molenaars bekend gemaakt. Daar waren zo’n 70 molenaars verzameld om deze unieke gebeurtenis mee te maken.
De dag bestond uit enkele korte toespraken; o.a. van de Minister van Cultuur en voorzitters van de molenorganisatie. De kern werd gevormd door een rechtstreekse telefoonverbinding met de Nederlandse vertegenwoordiging in Zuid-Korea, waarin werd gemeld dat het allemaal was gelukt.
Zie verder de melding van de Vereniging de Hollandse Molen.
Tijdens de koffie met gebak werd een film getoond waarin een aantal molens en hun molenaars werd gepresenteerd. Op 6:59 vanaf het begin komt Daams’ Molen met zijn molenaars in beeld.
Ook is er een promotiefilm gemaakt over molenaarsambacht.
2.000.000 omwentelingen sinds 1990
Zaterdag 9 december 2017 toonde de officiële omwentelingteller van Daams’ Molen voor de tweede keer de volgende stand sinds de reconstructie in 1990:
Daarmee wordt aangegeven dat de wieken van de molen 2.000.000 keer rond zijn geweest. De einden van de wieken hebben dan 140.075 km afgelegd; dat is 3,5 keer rond de aarde.
In werkelijkheid heeft de molen nog ruim 120.000 omwentelingen meer gemaakt. Dit verschil komt doordat de teller een aantal maanden later is geplaatst dan de molen is opgeleverd en doordat de teller in het begin wat heeft gehaperd (volgens het logboek). Officieel houden we de teller als “juiste” stand aan.
De eerste keer dat de teller over de kop ging was 29 mei 2004.
In de eerste 10 jaar sinds de reconstructie werd gemiddeld tegen de 100.000 omwentelingen per jaar gedraaid, daarna volgden 14 jaar van een kleine 50.000 en de laatste 3 jaar gemiddeld 150.000 per jaar.
We verwachten dat we onder normale omstandigheden jaarlijks tussen 175.000 en 200.000 omwentelingen kunnen gaan maken.