2016

Onderwerpen:

 1. [Bezoek op 14 mei 2016 tijdens Nationale molendag Daams’ Molen]
 2. [Kerstster bracht licht in de duisternis]
 3. [Billen? Of niet?]
 4. [Spectaculair uitzicht]
 5. [Geslaagd met de wind in de zeilen]
 6. [Mijlpaal 100.000 omwentelingen]
 7. [Jaaromwentelingen verbeterd]
 8. [Dagrecord]
 9. [Molen in de vreugd voor Ruud]
 10. [Maandrecord]
 11. [200.000 omwentelingen in 2016]

Bezoek op 14 mei 2016 tijdens Nationale molendag Daams’ Molen

Op 14 mei 2016 aanstaande is het Nationale molendag. Heel veel molens in ons land openen dan de deuren voor het publiek. Zo ook Daams’ Molen. Uiteraard kunt u op de begane grond op het terras en op de halfzolder terecht voor een heerlijke kop koffie en of thee, maar op de meelzolder, de maalzolder en op de stelling kunt u met de molenaar alles te weten komen over de molen in Vaassen. Kom dan ook tussen 10:00uur en 15:00 uur naar Daams’ Molen en laat u verrassen.


Kerstster bracht licht in de duisternis

De molenaars hebben voor de kerstdagen voor het eerst een prachtige kerstster opgehangen boven in de wieken van Daams’ Molen. Al vanaf de autosnelweg A50 was de kerstster te zien, die prachtig boven alle bebouwing uitkwam. Inmiddels is de kerstster weer opgeborgen, en zal hij weer gaan schijnen als de volgende advent zich aankondigt.

kerstster


Billen? Of niet?

Niet van de molenaars, maar van de maalstenen.
Woensdag 27 januari hebben de molenaars in opleiding, onder begeleiding van hun instructeur, het maalkoppel (de maalstenen) open gelegd. Het doel was het leren omgaan met zulke zwaargewichten en te zien wat de status van de stenen is. Voor zover we hebben kunnen nagaan is dat sinds de plaatsing in 1989 niet eerder gebeurd.
De belangrijkste werkzaamheden bestaan uit:
– verwijderen van de houten kuip die de stenen omsluit; eenvoudig demontagewerk;
– lichten van de steenspil (aandrijving van de stenen) met een kettinglier; de steenspil weegt een paar honderd kilogram;
– lichten van de loper (bovenste/draaiende steen) en deze veilig wegzetten met de steenkraan; de loper weegt ongeveer 1200 kg;
– alles schoonmaken;
– controleren van de status van de stenen;
– in omgekeerde volgorde alles weer terugplaatsen (gedaan op 3 februari).

De kwaliteit van de steen bleek nog heel goed. Bij nauwkeurige beschouwing kon je zien dat een hard voorwerp (bijv. een spijker) een kleine schade had aangebracht.
Het billen/scherpen van de stenen bleek dus niet nodig. Ze kunnen, behoudens calamiteiten, nog een hele poos mee.

IMG_160127_1139_0004 Steen lichten (klein)

IMG_160127_1142_0007 Steen lichten (klein)

IMG_160127_1237_0026 Steen lichten (klein)

IMG_160127_1238_0029 Steen lichten (klein)

Wat gegevens van de maalstenen:

– Diameter 1,40 m. (16-der)
– Fabrikant: Heinrich van Hees, Geldern (nu: Hans Titulaer, Plasmolen), 25-10-1989
– Kunststeen met zachte uitslag, pandscherpsel, 16 concentrische zwaaipanden met 1 hoofdkerf en 2 nevenkerven (tarwesteen).


Spectaculair uitzicht

Vanaf het hoogste punt van de molen heb je een spectaculair uitzicht over Vaassen en de omgeving.

Zie bij foto’s, of klik op: Uitzicht vanaf molen


Geslaagd met de wind in de zeilen

IMG_0342

Met trots kan het bestuur van de Stichting Vaassens Molen melden dat Dirk Brouwer en Gerrit Gramser zijn geslaagd voor hun molenaarsdiploma van de “Vereniging De Hollandsche Molen”. Het examen vond plaats op maandag 30 mei in de middag op de molen De Kroon in de Arnhemse wijk Klarendal. Wind uit onverwachte hoek, onweer in de lucht en vooral spanning of de bui tijdens of direct na het examen zou losbarsten, weerhielden de examenkandidaten er niet van om alles tot in perfectie uit te voeren, waarna door de strenge examencommissie het gilde speldje (zie bovenaan dit bericht) kon worden opgestoken.

SpeldD

Dirk krijgt het Gilde-speldje.

SpeldG

Gerrit krijgt het Gilde-speldje.

Na een opleiding van bijna 2 jaar heeft Daams’ Molen er weer twee gediplomeerde molenaars bij, en bij deze twee blijft het niet.

Ruud Geerligs is op 30 april geslaagd voor het “regionaal (Gelders) examen” dat werd afgenomen door het “Gilde voor Vrijwillige Molenaars” op “De Zwiepse Molen” in Zwiep (gem. Lochem). Slagen voor dit examen geeft het recht om deel te nemen aan het “landelijk examen”, dat wordt afgenomen door de “Vereniging De Hollandsche Molen”. En dat zal voor Ruud waarschijnlijk in oktober of november plaats gaan vinden. Waar dat zal gebeuren wordt ongeveer een week of zeven voor de examendatum bekend gemaakt.

Als hij ook slaagt zijn er vier gediplomeerde molenaars op Daams’ Molen actief. Gerrit Witteveen is als nestor ook al jaren actief betrokken bij Daams’ Molen.

Als MIO-er (Molenaar In Opleiding) hebben Ruud, Dirk en Gerrit de afgelopen 2 jaar al heel veel arbeid verricht aan en op Daams’ Molen. Dit zullen zij de komende jaren zeker voortzetten.

Een grote dank dient hierbij ook te worden uitgesproken richting Andries Higler die de MIO’s het afgelopen ander half jaar heeft opgeleid en Rudi van de Beld, molenaar op de molen Werklust in Oene. Hun kennis en vaardigheden waren onuitputtelijk, en hebben er mede toe geleid dat we nu de wind vol in de zeilen hebben met Daams’ Molen.

Daams’ Molen had de voorgaande jaren een gemiddeld aantal omwentelingen van rond de 40.000 per jaar. Vorig jaar was dit aantal door de inzet van de molenaars in opleiding al boven de 100.000 omwentelingen, terwijl nu eind mei het aantal omwentelingen al richting de 85.000 gaat. En dat is toch echt om als Vaassen trots op te zijn. Want hoe meer de molen draait, hoe meer mensen kunnen genieten van dit prachtige stukje Vaassense cultuurhistorie.

Examen binnenD

In de Peerdestal van De Kroon krijgt Dirk vragen over theorie en het weer.

Examen buitenG

Op de stelling moet Gerrit laten zien wat hij kan en weet.

Dirk en Gerrit geslaagd

De volgende dag op Daams’ Molen worden Gerrit en Dirk door het stichtingsbestuur verrast met wat lekkers.


Mijlpaal 100.000 omwentelingen

Het is geen doel op zich, maar het is het vermelden waard dat Daams’ Molen in 2016 voor 1 juli de 100.000e  omwenteling heeft gemaakt.

Een teken dat er weer volop leven in en rond de molen is.

Voor meer details zie: Berichten van de Molenaars


Jaaromwentelingen verbeterd

Drieëntwintig jaar heeft het aantal “jaaromwentelingen” van 1993 met 122.404 omwentelingen aan de top gestaan sinds de reconstructie van 1990.

Vandaag, 17 augustus 2016, is dat record verbeterd en uitgekomen op 125.342 omwentelingen.

Als deze trend zich voortzet komt het aantal omwentelingen aan het einde van dit jaar in de buurt van de 200.000.

De gang zit er nog steeds in.


Dagrecord

Op 13 oktober 2016, tijdens de jaarmarkt, is het dagrecord verbeterd.

Na 6 uur draaien bij een matige oostenwind (3 Bft) is een aantal omwentelingen bereikt van 4.447.

Het vorige record stond sinds 8 maart van dit jaar op 4.299 omwentelingen.


Molen in de vreugd voor Ruud

Want we hebben er weer een geslaagd molenaar bij.

Dinsdag 25 oktober 2016 is Ruud Geerligs geslaagd voor het landelijk examen “Vrijwillig Molenaar” van de Vereniging De Hollandsche Molen. Het examen werd afgenomen op de voor ons bekende molen “Werklust” in Oene.

Examen Ruud_0109

Ruud ging vol vertrouwen het examen tegemoet, maar je moet het toch maar waar kunnen maken. Hij heeft dit resultaat kunnen behalen door er zelf heel veel tijd in te steken, maar ook door de coaching van Andries Higler en Rudi van de Beld.

De studieboeken mogen een plank hoger in de kast staan. Nu is het tijd om lekker ontspannen naar de molen te gaan.

Ruud van harte gefeliciteerd namens alle betrokkenen bij Daams’ Molen.

Ruud geslaagd Collage


Maandrecord

Dit jaar is het jaar van de records. In november 2016 hebben we het hoogste aantal omwentelingen in een maand gehaald sinds de reconstructie van de molen in 1990.

Het totaal is uitgekomen op: 26.592 omwentelingen.

Gaan we de 200.000 voor geheel 2016 halen? Het blijft spannend.


200.000 omwentelingen in 2016

Het is gelukt om in 2016 de grens van 200.000 omwentelingen te passeren. Het hele jaar gaf de prognose aan dat we het zouden halen, maar de december-maand startte met relatief weinig wind, dus het bleef tot vandaag (21 december) spannend. We hebben daarom zoveel mogelijk dagen gedraaid. Vele kleintjes maken één grote.

Vandaag stond er lekker veel wind (3 beaufort) en daar hebben we optimaal gebruik van gemaakt. Zoals gezegd: het is ons gelukt. De eindstand is 201.600 geworden.

De molenaars: Dirk, Ruud, Andries en Gerrit
en de leerlingen: Ramon en Jurre