Molenaars op excursie

Zaterdag 26 januari 2019 zijn de molenaars, MIO’ers en gids van Daams’ Molen op excursie geweest naar Noord-Holland.

Zij verzamelden zich bij Daams’ Molen, waarna ze vertrokken naar De Paauw in Nauerna. Deze molen is in 2018 opgeleverd en is de enige hennepklopper in de wereld! Niet de hennep voor de drugs, maar van de geklopte hennep wordt o.a. touw en zeil gemaakt. Het kloppen van de Hennep gebeurt nadat de hennepstengels eerst in het water hebben gelegen om te rotten, daarna worden ze in stukken van ongeveer 66 cm onder de stampers gelegd. De stampers gaan omhoog d.m.v. een “wentelas” en vallen als het waren naar beneden, dit net zo lang totdat je de vezels hebt. Na een interessante rondleiding, met als hoogtepunt het kloppen van de hennep is de groep weer vertrokken naar de volgende molen.

Alfons van Schijndel vertelt over De Paauw en hennep en …
… de molenaars en gids luisteren aandachtig.
Molen De Paauw in Nauerna.

De reis ging verder naar Santpoort waar molen De Zandhaas staat. Deze nog dagelijks in bedrijf zijnde korenmolen opende de deuren voor onze groep en showde 2 manieren van malen; d.m.v. de wind en met een elektromotor. Na een indrukwekkende rondleiding van de molenaarsknecht Joris (14 jaar) door een eeuwen oude “fabriek” moesten wij weer verder onze weg vervolgen. 

Molen De Zandhaas in Santpoort.

Wij reden door naar Alkmaar, want daar stond een poldermolen ons draaiend op te wachten, De Viaan, een molen die door middel van een vijzel de polder op peil houdt. Na ruim 4 jaar stilstand, zit er nu weer een actieve club molenaars op de molen. Molenaar Pedro (18 jaar) vertelde ons de geschiedenis en de toekomst van de molen. Het is leuk om te zien dat zo’n jong iemand, zich inzet voor de molen (buiten zijn schoolactiviteiten om). Bij De Viaan waren de oude en moderne techniek qua waterhuishouding te zien, want niet ver van de molen staat het elektrische gemaal die nu de bemaling doet.

Molen De Viaan in Alkmaar.

Op naar de laatste molen, De Wimmenumermolen in Egmond aan den Hoef. Om bij de molen te komen moet je een zandpad op die op een begeven moment overgaat in gras, in verband met de regen en smeltend sneeuw konden wij niet doorrijden en moesten het laatste stuk lopen. Iedereen had zijn laarzen aangetrokken en ging door het gras, op weg naar de molen. Molenaar Eric Zwijnenberg stond ons buiten bij zijn molen op te wachten. Na een korte uitleg over de polder, trok iedereen zijn laarzen uit en ging naar binnen en daar was een warm onthaal, want de molenaar had niet alleen de kachel branden, maar hij had ook voor eenieder sloffen neergezet! Onder het genot van thee, werd het verhaal van De Wimmenumermolen verteld door de molenaar. De jongste leden van Daams’ Molen, Jurre en Ramon, hielden de rondleiding, want in de schoolvakanties zijn ze vaak te vinden op De Wimmenumermolen. De Wimmenumer springt vaak bij om de polder op peil te houden, want wie denkt dat het gemaal een grotere capaciteit heeft, heeft het mis!

De Wimmenumermolen in Egmond aan den Hoef.

Na een dag van geklop, malen en waterpompen kijken de molenaars en gids van Daams’ Molen terug op een zeer geslaagde excursie met weer veel extra informatie op zak!

Project “Boomstam”

De windmolenaars van Daams’ Molen willen hun kennis en vaardigheden verbreden. Daarom zijn ze samen met de watermolenaars van de Wenumse Watermolen een project gestart. Doel van het project is meer kennis op doen over watermolens in het algemeen en die van Wenum in het bijzonder en over het zagen van planken uit een boomstam.

Een subdoel is dat, indien gewenst, de molenaars uit Vaassen met deze kennis en vaardigheid gewapend hun collega’s in Wenum kunnen ondersteunen bij evenementen.

De collega’s uit Wenum worden uiteraard uitgenodigd voor een uitgebreid tegenbezoek.

Voor het verslag en de foto’s klik hier.