150 jaar Daams’ Molen – aan het woord molenaar Ruud Geerligs

Dit jaar bestaat Daams’ Molen 150 jaar en is het 30 jaar geleden dat de molen is gereconstrueerd. Alle reden om de molen en haar team in het zonnetje te zetten. Op vrijdag 3 juli en zaterdag 4 juli is het feest in en om de molen. In aanloop hier naar toe maakt u kennis met het molenteam. Aan het woord is Ruud Geerligs.

Wie is Ruud Geerligs
De naam Ruud Geerligs is bij de echte Vaassenaren goed bekend. Hij is in dit mooie dorp immers geboren en getogen. Vanuit de Apeldoornseweg is hij op 5-jarige leeftijd boven op de bakfiets van zijn vader naar de Stationsstraat vertrokken. Daar woont hij nog steeds met veel plezier. De vader van Ruud was timmerman. Een van zijn laatste klussen was het herstel van de bruggen over het Apeldoorns Kanaal.
Doordat de 72-jarige Ruud zijn hele leven in Vaassen ofwel Voassen heeft gewoond kent hij heel veel mensen. Het dialect is hem met de paplepel ingegoten. Ken oeh weh, wie bej? Zijn diensttijd heeft hij bij de marine uitgediend als wireless operator/telegrafist. Jarenlang heeft hij voor Wegener’s Couranten Concern gewerkt o.a. in public relations. Hij was de aangewezen persoon voor het faciliteren van evenementen, zoals bij de uitreiking van de Zilveren Camera en het vliegerfeest op de Ginkelse heide. Onderwerpen, die nog steeds actueel zijn. Vaak ging hij mee met de door de krant uitgezette excursies, waarop mensen zich konden inschrijven. Ook toen al was hij aanspreekpunt en vraagbaak. Het gezin Geerligs bestaat naast Ruud uit echtgenote Ineke, twee getrouwde kinderen in Nijmegen en Lunteren en drie kleinkinderen, waar hij volop van geniet. Na zijn arbeidzame leven is Ruud niet in een gat gevallen. Er is zoveel werk om je heen, geeft hij aan. Vroeger was hij al actief als leider bij de scouting, de welpen, verkenners en rowans. Alle onderdelen bij de Maarten van Rossumgroep heeft hij wel gehad. Vanuit de Stichting Jeugdleiding Vaassen onderhoudt hij nu nog samen met anderen de gebouwen, waarin de scouting is gehuisvest. Verder is hij actief voor het Gelders Landschap, bij de buitenploeg van kasteel de Cannenburgh. Het werken in de natuur zorgt voor een stukje ontspanning, terwijl je heerlijk in de buitenlucht bezig bent. Ook is hij zijdelings actief voor de Bekenstichting, de Stichting tot behoud van de Veluwse sprengen en beken. “Beken en sprengen zijn de thermometer van de Veluwe, en die thermometer staat in het rood” gaf de directeur van Geldersch Landschap en Kasteelen onlangs aan. Vroeger al waren de beken belangrijk voor de molens. De takken en bladeren moeten eruit, zodat het water weer vrij kan stromen. Het “schonen” van de beken gebeurd met een grote groep vrijwilligers. En vertelt Ruud trots: “er is weer prik gezien”, de beekprik, een zeldzame kaakloze vis.

Daams’ Molen
Destijds liep Ruud over het molenpaadje naar de molen om eieren weg te brengen. Het molenpaadje is inmiddels verbreed en heet sinds 1981 Houtzagerstraat. Hij steekt graag de handen uit de mouwen. Als er een klus te klaren valt is hij van de partij. Hij voelt zich dan ook prima thuis in het molenteam.
Deze gezellige molenaar heeft altijd tijd voor een praatje en een kop koffie. Liefst met een kuuksien, want dat hoort erbij. Je kan hem alles vragen en op veel vragen heeft hij een antwoord. De rondleidingen in Daams’ Molen zijn hem op het lijf geschreven. Op de woensdagen en verder op afroep wordt er vaak een beroep op hem gedaan. Zijn verhaal is doorspekt met anekdotes en wie de taal verstaat goat nog lange nie noa huus.


De jeugd heeft de toekomst
Ruud maakt zich sterk voor het betrekken van de jeugd bij het molenwezen. Want zoals hij zegt: “het korps molenaars wordt ouder en de jeugd heeft de toekomst”. Het bezoeken van basisscholen vindt hij een belangrijke en motiverende taak. Ook worden op hun beurt de basisscholieren uitgenodigd voor een tegenbezoek aan de molen. Ruud geniet van het enthousiasme van de kinderen. Prachtig vindt hij het als er dan een spreekbeurt uit voort komt. Dan is zijn doel bereikt. Maar vergeet ook de oudere jeugd niet. Vanaf 16 jaar kan je beginnen met de opleiding tot vrijwillig molenaar. Twee van deze enthousiastelingen zitten inmiddels in het team als MIO, molenaar in opleiding.


Natuurman in hart en nieren
Ruud had al jong een passie voor alles wat groeit en bloeit. Het onderhouden van zijn tuin, waaronder twee grote vijvers, is zijn lust en zijn leven. Zijn kelder is opslagplaats voor de heerlijke goudrenetten, ook wel Schone van Boskoop geheten. “Het zijn de enige echte“ voegt hij eraan toe. Hij geniet van de natuur. Of het nu van het roodborstje is, dat zijn vaste plekje in de tuin heeft gevonden of van Karel, de gewiekste 15-jarige kat, die niet rust voordat hij een muis gevangen heeft. Ruud is geen uitslaper, hij is al vroeg uit de veren en maakt dan tijd voor de dagelijkse wandeling met zijn hond Joris, een Friese stabij van 9 jaar. En of alle lichamelijke inspanningen nog niet genoeg zijn is hij ook nog wekelijks te vinden in de sportschool. Zijn vaste fitness circuit, bestaat uit 2 km roeien en het stoeien met de nodige gewichten. Prima in vorm geniet deze molenaar dan ook jaarlijks van een heerlijke vakantie en gaat samen met zijn Ineke op pad met de caravan om van het al het moois dat buiten Vaassen ligt te genieten. Het eiland Texel heeft dan wel zijn voorkeur.


Het belang van molen voor de Vaassense bevolking
De molen is onlosmakelijk verbonden met Vaassen. Ruud is hier duidelijk in. Het is een stuk historie, dat in stand moet worden gehouden. Op het onderwerp malen aangekomen geeft hij aan: “er zijn hier in de omgeving geen rogge- of tarwevelden meer. Er zijn ook strenge voorschriften van de voedsel- en warenwet, die het zelf malen van meel aan banden leggen. Neem alleen al de voorschriften die er zijn voor het transport hiervan. Voor het malen van diervoeder gelden andere regels. Met zo nu en dan een toeleveringsadres zou ik blij zijn”. En hij eindigt zijn betoog met:
Wulle hèb in Voassen een prachtige meule stoan. Hie dreait as een tierelier en ik hôape datte veur Vaoasen nog lange zo mag dreaien.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.