150 jaar Daams’ Molen – In gesprek met MiO Sebe Kruijer

Er is hard gewerkt aan een feestelijk programma om op 3 en 4 juli het jubileum van Daams’ Molen te vieren. Helaas heeft onze minister-president aangegeven dat evenementen tot 1 september verboden blijven. De festiviteiten zullen daarom worden doorgeschoven naar een nader te bepalen datum. Dat geldt ook voor de prachtige wedstrijd met het (oud Romeinse) molenspel. “Ik ben regelmatig even aan het oefenen, want als MiO wil ik me toch een beetje voorbereiden” geeft Sebe Kruijer aan. Sinds een jaar is hij lid van het molenteam van Daams’ Molen en volgt hij de opleiding tot molenaar. Zijn verhaal leest u hieronder. (tekst: Willemijn Poort)

Wie is Sebe Kruijer?
Sebe is geboren in Niekerk, provincie Groningen. Daar hadden ze thuis een veeteelt boerderij. Maar Sebe vloog uit. Na zijn diensttijd ging hij werken in Amstelveen, als ICT-er daarna bij BSO  Apeldoorn, alvorens zich vanaf 1987 te vestigen als zelfstandige. Hij is de  trotse vader van twee dochters en heeft inmiddels twee kleindochters.  Zijn grote passie is nog steeds het ballonvaren. Dat doet hij over de gehele wereld, van Taiwan, India, Saudi Arabië, tot Spitsbergen. Overige hobby’s zijn tuinieren, tuinmeubelen maken, fietsen en nu ook het werken in Daams’ Molen.  

Hoe is het contact ontstaan met Daams’ Molen?
Ik werk sinds een paar jaar als vrijwilliger bij Geldersch Landschap & Kasteelen. Hier leerde ik molenaar Ruud Geerligs kennen. Ruud nodigde mij uit voor een bezoek aan Daams’ Molen. Zo gezegd zo gedaan. En dat ene bezoek werden er meer. Mijn interesse was gewekt.

Zo enthousiast dat je MiO bent geworden?
Van het een kwam het ander. Het bezig zijn in de molen en het klimmen in de wieken is toch niet zonder risico. Ik volgde het advies om mij te verzekeren. Hiervoor moest ik mij inschrijven bij de landelijke organisatie als Molenaar in Opleiding (MiO). Vervolgens kreeg ik een doos thuisbezorgd met daarin 3 ordners voor de opleiding tot Molenaar. Dat was even schrikken, zoveel stof te leren, dat had ik niet verwacht. Na enige toelichting van de andere molenaars in opleiding viel dat gelukkig een beetje mee. Het is leuk om in teamverband met de molen bezig te zijn. De uitdaging is om Daams’ Molen draaiende te houden. Gelukkig zijn we in Vaassen met voldoende molenaars.

Wat komt er bij een opleiding allemaal kijken?
Ik ben nu een jaartje bezig. Ik heb de studieboeken doorgenomen en ben diverse keren mee geweest naar een cursusavond in Arnhem en in Zwolle. En natuurlijk heb ik heel veel informatie gekregen van mijn instructeur Dirk Brouwer en de andere molenaars. Een molen is een eigenlijk een enorme machine en vrijwel geheel van hout. Als molenaar moet je die machine goed kunnen beheersen en door en door kennen. Je wordt ook geacht klein onderhoud te kunnen doen. Dat is een hele verantwoordelijkheid. In de molen zijn bijvoorbeeld een tiental soorten hout verwerkt, elk met zijn unieke eigenschap en doel. Ik vind het heerlijk om met hout bezig te zijn, getuige de banken die nu bij het Koffie- en Theehuys onder Daams’ Molen staan. Met behulp van waterkracht van de watermolen in Wenum-Wiesel hebben we met elkaar een dikke Douglas boomstam tot planken verzaagd. Het was een bijzonder project.

Wat wil je ons meegeven in deze Corona-tijd?
Ik vind dat we ons best moeten doen om er met ons allen door te komen. Het brengt ook veel goede dingen, quality time met het gezin en/of de kinderen, tijd voor bezinning, ik kan bijvoorbeeld heel erg genieten van mijn lege agenda, de saamhorigheid is in Nederland enorm gestegen, de lucht is ineens schoon. Wat jarenlang toch een beetje een heikel punt was in onze samenleven, het thuiswerken, thuis studeren, kan nu ineens wel met allerlei creatieve oplossingen. Dat is toch geweldig en ik hoop van harte dat die oplossingen er blijven in de toekomst.  En ik hoop ook van harte dat de overheid soepel omgaat met de vergoedingen voor ondernemers 無料エロ動画-2 アダルト.

De Stichting Vaassens Molen heeft in het verlengde van de te nemen maatregelen besloten om in de molen tijdelijk geen bezoek te ontvangen.
Blijf de berichtgeving volgen op facebook of op daamsmolen.nl

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.