150 jaar Daams’ Molen – aan het woord MiO’s Jurre Riphagen en Ramon Kroes

Dit jaar bestaat Daams’ Molen 150 jaar en is het 30 jaar geleden dat de molen is gereconstrueerd. Alle reden om de molen en haar team in het zonnetje te zetten. Op vrijdag 3 juli en zaterdag 4 juli is het feest in en om de molen. Deze week maakt u kennis met de molenaars in opleiding (MiO’s), Jurre en Ramon. Vrienden vanaf de basisschool, met
verschillende interesses, maar met een zelfde passie.

Jurre Riphagen en Ramon Kroes

Als kleine jongen vond Ramon de molen al leuk en vanaf zijn 14e komt hij er regelmatig. Hij volgt de opleiding 1ste monteur elektrotechniek op het Deltion College in Zwolle en in zijn vrije tijd doet hij de opleiding ‘vrijwillig molenaar’. Ook Jurre was 14 jaar toen hij, na een rondleiding van Ramon, werd aangestoken door het molenvirus. Het technische gedeelte en de geschiedenis sprak hem aan. Maar ook de gezelligheid van het molenteam. Vorig jaar is hij geslaagd voor zijn HAVO en nu is hij bezig met het VWO. Hij heeft de ambitie om naar de universiteit te gaan om geschiedenis te studeren. Naast zijn opleiding tot vrijwillig molenaar is hij dus druk met school.i
Beide MiO’s zijn nu 17 jaar. Zij zijn veel op Daams’ Molen te vinden. Ramon zegt: natuurlijk laten wij de molen haar rondjes maken. Zij kan nog malen en af en toe gaat er wat koren over de steen heen. Maar er gebeurt veel meer dan de mensen denken. Klein onderhoud doen wij zelf. We houden de website bij en promoten onze molen. Als MiO leer je niet alleen je eigen molen kennen. Om je getuigschrift te halen moet je ook op een andere molen “draaiuren” maken. Er valt heel wat te leren geeft Jurre aan. Zoals de zeilen voorleggen, molen in de wind zetten en de molen leren vangen (stilzetten). En natuurlijk het technische gedeelte. Noodzakelijke handelingen worden hen geleerd door de molenaars. Als molenaar ben je altijd bezig met weer en wind. Daarom moet je minimaal een jaar bezig zijn om alle seizoenen te hebben meegemaakt. Dit jaar doen beide MiO’s examen.

Social media, hoe bereik je jongeren?
In plaats van naar voetbal of andere sport, gaat Ramon naar de molen. Als ik tegen leeftijdsgenoten zeg dat ik molenaar ben duurt het even voordat ze reageren en als ze reageren zeggen ze: dat zijn toch altijd mensen met een oud hoofd? Veel jongeren weten niet eens wat het inhoudt of nog erger, dat het vak molenaar bestaat. Hij adviseert om maar eens een kijkje te nemen op social media. Er moet een mysterie weggehaald worden. Een molen is super modern. Ook Jurre denkt dat je jongeren het beste kunt bereiken via video’s en foto’s op social media, maar zegt hij wat ook heel belangrijk is, dat ze op de molen komen. Want wanneer ze iets mogen doen op de molen, worden ze gemotiveerd. Dat spreekt het meeste aan. Ramon en Jurre bezoeken, als ambassadeurs, overal in het land verschillende molens. Van Daams’ Molen zeggen ze: Wij hebben een prachtige molen en een prachtig team van molenaars, maar daarmee zijn we er nog niet. Om de molen voor ons nageslacht te behouden, moeten wij de jeugd erbij betrekken, door bijvoorbeeld molenaar te worden of vrijwilliger. Ze hopen dan ook dat Daams’ Molen vaak blijft draaien en te bezoeken is voor iedere Vaassenaar.

“Kijkend naar Daams’ Molen, een gezonde molen, die minimaal 1 maal per week zijn wieken mag laten wentelen en Vaassen aan de horizon mag sieren, zou iedereen 1x in zijn leven de molen bezocht moeten hebben“.
Volg hen op Facebook of website: daamsmolen.nl

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.