150 jaar Daams’ Molen – aan het woord Gerrit van Eek

De draaimarathon ligt weer achter ons. Het jubileumweekend is waardig afgesloten. Het molenteam van Daams’ Molen in Vaassen kijkt hier voldaan en trots op terug. Een van hen is Gerrit van Eek, de molengids. Sinds drie jaar maakt hij deel uit van het team. In gesprek met Gerrit leren we hem een beetje beter kennen. (tekst: Willemijn Poort)

Wie is Gerrit van Eek?
Gerrit woont vanaf zijn 4e jaar in Vaassen. Als kind kende hij Daams’ Molen al en ook de Cannenburger watermolen, waar hij altijd kippenvoer ging halen. Als opgroeiende puber en nozem was hij vaak in het dorp te vinden op zijn brommer. Ze reden hun rondjes door het dorp, de centrumbewoners weten dat vast nog wel. “Dat kon toen nog.”, zegt hij. Het was de tijd van rockmuziek en De Beatles. Lekker scheuren en gaan.

‘Als papa het niet kan maken, kan niemand het’
Als je het hebt over een man met twee rechterhanden, dan valt hij zeker in die categorie. Als enigst kind van het gezin van Eek verloor Gerrit al jong zijn vader. Automatisch nam hij diens rol over. Zijn technische opleiding kwam hierbij goed van pas. Toen hij 25 jaar was trouwde hij met Ria. Uit dit huwelijk is een zoon en dochter geboren. Dochter Sandra gaf hem ooit met vaderdag een handzaag met de tekst: “Als papa het niet kan maken, kan niemand het”.

We zoeken nog vrijwilligers, zou dat iets voor jou zijn?
Waar een wandeling met de hond al goed voor is. Bij het uitlaten van zijn hond, toen nog van het ras Kooiker, ontmoette Gerrit drie jaar geleden molenaar Ruud Geerligs. Zij kenden elkaar nog van vroeger en een afspraak om eens in de molen te komen kijken was gauw gemaakt.
“We zoeken nog vrijwilligers” had Ruud gezegd, “Zou dat iets voor jou zijn?” Een hartelijke ontvangst volgde. Gerrit voelde zich gelijk thuis bij het molenteam. Hij werd omgedoopt tot Gerrit Jan of Gaitjan, er was immers al een Gerrit (Gramser) binnen het team. Naast het gidsen doet Gerrit de nodige klussen aan en in de molen. Hij helpt de molenaars met allerlei voorkomende werkzaamheden, zoals de molen opzeilen, knopen leggen, enz. Omdat hij geen officiële opleiding tot molenaar gevolgd heeft en niet gecertificeerd is, mag hij als molengids geen zelfstandige taken uitvoeren. Er is één uitzondering, dat is in geval van nood de molen tot stilstand brengen.

Hoe is dat nou als gids?
Gerrit is een nuchtere en rustige man, echt een man van de Hollandse pot. Zo van: geen sla in de winter en geen boerenkool in de zomer.  En wist u dat hij al 10 jaar docent is in het leren maaien met een zeis. De lessen worden gecoördineerd door Landschapsbeheer Overijssel. Maar liefst 6 m afstand moet je houden om dit haarscherpe mes te mogen hanteren. Dan maar beter 1,5 m afstand houden bij het gidsen in de molen. Velen heeft hij al rondgeleid. En of het nu een gezelschap Duitse dames uit Münster is of een groep Denen, in onvervalst Duits en Engels staat hij hen te woord. Ook met plat Vaassens komt hij een heel eind. Voor schoolkinderen die in groepjes met de nodige begeleiding een kijkje  in de molen komen nemen maakt hij graag tijd. Dit gaat, als het Covid-19 virus ons met rust laat, na de zomervakantie hopelijk weer op gang komen.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.