Volgende generatie molenaar

Vandaag, 13 mei 2017, Nationale Molendag, heeft de volgende generatie molenaars zich bij ons team gevoegd. De vijf-jarige Lasse Geerling kreeg het embleem van Daams’ Molen op zijn overall gespeld. Zijn molenkennis is enorm voor zijn leeftijd. Hij heeft al aangekondigd dat hij de volgende molenaar wordt op Daams’ Molen als de huidige molenaars “oud” zijn. 

Het is voor ons, de huidige molenaars en de molenorganisaties, een uitdaging om dit jeugdige talent vast te houden. Dat zou heel mooi zijn.

Nationale Molendag 2017

De Nationale Molendag op onze molen is relatief rustig verlopen. We hebben ongeveer 60 bezoekers ontvangen. Ze kwamen uit Vaassen en andere plaatsen in de regio, maar ook verder uit Nederland. Ook hadden we twee gasten uit Australië.

Niet allen waren zich bewust van de Nationale Molendag, maar dat maakt het niet minder interessant.

Het weer werkte prima mee. Slechts een enkel buitje. De dagteller stond aan het einde van de dag op 2013 omwentelingen.

 

Ramon Kroes gedecoreerd

Vandaag, 19 april 2017, heeft onze junior molenaar in spé Ramon Kroes, op het gemeentehuis in Epe uit handen van burgemeester H. van der Hoeve het jeugdlintje omgehangen gekregen.

Het jeugdlintje ontvangen jonge mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen  of voor vrijwilligerswerk. Het is een waardering vanuit de gemeente voor hun inzet en mogelijk een voorbeeld of stimulans voor andere jeugdigen.

Ramon draait ongeveer twee jaar mee op onze molen en is daarmee een geweldige aanvulling op ons molenaarsteam. Niet alleen dat hij met zijn 14 jaar de gemiddelde leeftijd een stuk omlaag haalt, maar ook omdat hij gevraagd en ongevraagd een zeer grote bijdrage levert aan het onderhoud van de molen. Ook zijn vaardigheden in het bedienen van de molen (waar nodig onder toezicht) en het rondleiden van bezoekers zijn zeer groot.

We hopen dat hij nog lang op Daams’ Molen actief zal blijven.

Ramon, gefeliciteerd.

IMG_170419_1317_4011 Ramon jeugdlintje

IMG_170419_1322_4020 Ramon jeugdlintje

IMG_170419_1334_4024 Ramon jeugdlintje

IMG_170419_1544_4045 Ramon jeugdlintje

Voor meer foto’s kijk in de foto-galerij.

Zilveren Sabelijzer

Op 5 april 2017 werd in molen De Hoop in Harderwijk de contactavond van de afdeling Gelderland van het Gilde van Vrijwillige Molenaars gehouden. Eén agendapunt was de uitreiking van het “Zilveren Sabelijzer” door Gerrit Pol, voorzitter van de Vrienden van de Gelderse Molen.

Voor onze molen mochten Dirk Brouwer, Ruud Geerligs en Gerrit Gramser de speld in ontvangst nemen, omdat zij het afgelopen jaar zijn geslaagd voor het examen “Vrijwillig molenaar”.

 

Getuigschriften ontvangen

Zaterdag 18 maart hebben Dirk Brouwer, Ruud Geerligs en Gerrit Gramser op de Algemene Ledenvergadering van de vereniging De Hollandsche Molen in Amersfoort hun Getuigschriften Vrijwillig Molenaar ontvangen.

 

Uit de regio zijn ook Hans Versteeg (Vaassenaar en draaiend in Oene) en Robin van Katwijk en Gert Wagenvoort (beide draaiend in Wapenveld) geslaagd.

Bert Hanekamp kreeg een Certificaat van Verdienste voor zijn jarenlange inzet voor de molenwereld.

 

200.000 omwentelingen in 2016

Het is gelukt om in 2016 de grens van 200.000 omwentelingen te passeren. Het hele jaar gaf de prognose aan dat we het zouden halen, maar de december-maand startte met relatief weinig wind, dus het bleef tot vandaag (21 december) spannend. We hebben daarom zoveel mogelijk dagen gedraaid. Vele kleintjes maken één grote.

Vandaag stond er lekker veel wind (3 beaufort) en daar hebben we optimaal gebruik van gemaakt. Zoals gezegd: het is ons gelukt. De eindstand is 201.600 geworden.

De molenaars: Dirk, Ruud, Andries en Gerrit
en de leerlingen: Ramon en Jurre