Gelderse Molendag 26 november 2022

Het Gilde voor Vrijwillig Molenaars bestaat dit jaar 50 jaar. Een mooie reden dus voor een feest voor alle Gelderlanders die liefhebbers zijn van de vernuftige werktuigen die ons land wereldberoemd hebben gemaakt.

Op zaterdag 26 november zullen de ruim 150 molens in Gelderland hun deuren openen. De molenaars en vrijwilligers ontvangen u, jong en oud, met open armen op deze feestelijke dag. De toegang tot een molen is vaak geheel gratis! Bezoekers kunnen dan een rondleiding met enthousiaste uitleg over hun levende monument krijgen. Zo kunt u zien hoe de molenaars graan tot meel vermalen om brood of koek mee te bakken, hoe zij ervoor zorgen dat mensen in de polder droge voeten houden, hoe boomstammen tot balken worden verzaagd of zelfs hoe van lijn-, kool- of raapzaad olie wordt geslagen.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles. Op de molen valt voor jong en oud van alles te beleven en te zien. Zoals natuurlijk het draaien van de wieken met snelheden tot meer dan 100 kilometer per uur bij een sterke wind. Kinderen krijgen op de meeste molens een mooie kleurplaat of een ansichtkaart mee naar huis. Daarnaast verkopen veel korenmolens in de provincie diverse ambachtelijke brood- en cakemixen en kunt u vaak van alles proeven, bijvoorbeeld pannenkoeken van molenmeel.

De meeste molens in Gelderland draaien wekelijks en zijn dan ook meestal open voor bezoek. Loop daarom gerust eens binnen bij een molen in uw buurt als u de wieken ziet draaien en de blauwe wimpel uithangt. Meer weten of zelfs interesse om vrijwilliger of molenaar te worden? Kijk [ hier ] voor meer informatie.

Daams’ Molen is die zaterdag ook open en te bezichtigen. Iedereen is van harte welkom.
Er vinden dit jaar geen extra activiteiten in en om de molen plaats.

Paul Schippers overleden

Op 9 oktober j.l. is Paul Schippers overleden op 81-jarige leeftijd.

Hij was destijds voorzitter van de stichting Op Eigen Wieken. Deze stichting heeft het voor elkaar gekregen dat de bouwval van de oude korenmolen in Vaassen in 1990 werd omgetoverd tot een werkzame korenmolen. Voor restauratie was de molen te slecht. Daarom is toen gekozen voor “reconstructie”.

Uit de beelden van deze reconstructie kan worden afgeleid dat dit geen eenvoudige klus was. Ook op organisatorisch gebied. De molen is als het ware uit de puinhoop herrezen. Als dit niet was geslaagd, was de kans heel groot dat Vaassen voor altijd haar molen kwijt was.

Nu aan het huidige molenteam de taak om het werk van Paul en zijn team voort te zetten.

Bedankt Paul.

 

Geslaagd voor het regionale examen

De kandidaten die op 24 september hun regionale molenaarsexamen van de provincie Gelderland hebben afgelegd zijn alle drie op overtuigende wijze geslaagd.

Het was niet echt “molenweer”. Geen wind en miezerige regen. Maar dan blijft er nog voldoende stof over om de kennis en vaardigheden van de kandidaten te toetsen.

Een beetje spannend blijft het altijd voor de kandidaten zelf, de instructeurs, de familieleden en ons team. We doen allemaal ons best om tot een goed eindresultaat te komen. Nu dat er is, kunnen ze op voor het landelijke examen in december.

Op Daams’ Molen wordt het nu een beetje stil. Want de voorbereiding op het examen brengt altijd wat extra leven en gezelligheid in de molen.

Ook via deze weg wil het team van Daams’ Molen de geslaagden nogmaals van harte feliciteren en succes toe wensen bij het landelijke examen.

Het molenteam van Daams’ Molen

 

Provinciaal examen

Op 24 september 2022 worden op Daams’ Molen regionale examens gehouden van de provincie Gelderland.

Aan dit examen doen bij ons drie kandidaten mee, waaronder twee jonge vrouwen. De belangstelling om molenaar te worden, neemt onder de vrouwen toe. Wij vinden dat een goede zaak.

Als je voor dit examen slaagt,  mag je in december opgaan voor het landelijke examen om in het bezit te komen van het officiële Getuigschrift Vrijwillig Molenaar.

Wij, als Vaassense molenaars, doen er alles aan om deze mensen te laten slagen.

Ter voorbereiding komen de kandidaten minimaal zes weken op onze molen oefenen en wij gaan als een “examinator” hun kennis en vaardigheden wat prikkelen. Maar op het examen staan ze er alleen voor.

Wij hopen uiteraard dat ze alle drie slagen.

Het molenteam.

 

 

Ria Higler overleden

Zaterdag 9 juli is Ria Higler, de echtgenote van Andries, overleden.
Haar gezondheid ging al maanden achteruit en er was geen uitzicht op herstel. Daarom verbleef ze de laatste weken in een hospice.

Het team van Daams’ Molen wenst Andries en de overige familieleden alle sterkte toe met het verwerken van het overlijden van Ria.

 

Geslaagd(en)

Vlak voor de zomervakantie is het voor veel leerlingen en studenten een spannende tijd. “Ga ik wel over naar het volgende leerjaar, of moet ik het overdoen?”.

Even later is de vraag: “Ben ik geslaagd, of misschien net niet en heb ik een “her”?”.

Op de molen hebben we in 2022 twee geslaagden:
Jurre Riphagen heeft zijn propedeuse gehaald en kan dus verder met zijn studie;
Ramon Kroes heeft zijn MBO-4 opleiding met succes afgerond.

Daarnaast zullen er in Vaassen vele anderen zijn die ook een opleiding met succes hebben afgesloten.

Tegen al die geslaagden zegt het team van Daams’ Molen: “Van harte gefeliciteerd met jullie resultaat, en voor zover van toepassing: Succes met het vervolg.”.

Tevens staat Daams’ Molen voor jullie in de Vreugd.

VreugdestandHet molenteam.

 

Brandweeroefening in de molen

Donderdag 23 en donderdag 30 juni heeft de Vrijwillige Brandweer van Vaassen een oefening gehouden in de molen.

Beide dagen hebben ongeveer 10 brandweermensen onder begeleiding van 4 oefenmeesters in de molen een “brand” in de kap bestreden en twee personen in veiligheid gebracht.

Eén persoon, onze toekomstige molenaar Lasse, lag zwaar gewond met een open beenbreuk en een grote hoofdwond vrijwel bewusteloos op de stelling. Was nauwelijks aanspreekbaar en sprak verward. De brandweer mensen ontfermden zich over hem en hielden hem stabiel. Daarna werd hij met de hoogwerker naar beneden gehaald om met de ambulance afgevoerd te worden. Deze laatste stap werd nu niet uitgevoerd.

De andere persoon, een levensechte volwassen pop, lag bewusteloos in de kap en werd via de steile trappen naar de stelling gebracht om daar ook met de hoogwerker naar beneden gehaald te worden. In de kap was het overigens niet geheel gevaarloos. Er woede daar een brand met veel rook ontwikkeling. Deze is uiteraard geblust. De “schade” aan de molen viel mee.

Hoewel het scenario op beide dagen vrijwel identiek was, was er een heel groot verschil. Op de eerste dag was het tropisch heet, waardoor de brandweermensen bijna hun pak uit dreven. De tweede dag kwam tijdens de oefening een onweersfront over, met veel regen. Was niet prettig, maar paste wel bij het scenario dat tijdens dat soort weersomstandigheden vaak ongelukken gebeuren.

De oefening werd afgesloten met een rondleiding door de molen door één van de molenaars en werd tevens even met de vang geoefend.

Met ons allen hebben we veel geleerd. De brandweermensen hebben in een bijzonder gebouw hun praktijkkennis toegepast en hebben de molen beter leren kennen. De molenaars en de beheerder van het Koffie- en Thee-huys weten hoe het gaat als de brandweer over de vloer komt en hoe een brandalarm klinkt in de molen bij een serieuze brand.

Terugkijkend een groot succes.

Hier kunt u meer foto’s zien:

Brief i.k.v. Koffie- en Theehuys

Enige tijd worden berichten verstuurd over een meningsverschil over de situatie op Daams’ Molen.
Deze berichten geven een eenzijdig beeld op de zaak, waardoor er misverstanden kunnen ontstaan.

De Vereniging Vrienden van Daams’ Molen heeft gemeend e.e.a. te corrigeren en heeft daarom een brief naar haar leden en sponsoren gestuurd.

Via de volgende link kunt u de inhoud van die [ brief ]  lezen.

De Vereniging Vrienden van Daams’ Molen.

Weer een Gouden bruidspaar

Op 23 juni 2022 was het 50 jaar geleden dat Dirk Brouwer en Auktje elkaar het JA-woord gaven.
Daarmee zijn zij sinds 2018 het vierde stel binnen het molenaarsteam dat deze gouden mijlpaal bereikt.
Gerrit en Joke, Andries en Ria en Ruud en Ineke gingen hen voor.

Een gouden huwelijk is een mooie mijlpaal als je dat samen mag bereiken.

Dirk en Auktje, nogmaals van harte gefeliciteerd namens het gehele molenteam en op naar de volgende mijlpaal.

3.000.000e omwenteling

Daams’ Molen heeft op zaterdag 28 mei zijn 3.000.000e omwenteling gemaakt sinds de reconstructie in 1990.

  • start:              10-05-1990
  • 1.000.000:   01-04-2001 (na 11 jaar)
  • 2.000.000:   04-03-2017 (na 16 jaar)
  • 3.000.000:   28-05-2022 (na 5 jaar)

De 4.000.000e in 2027?
We gaan het proberen.