Andries Higler overleden

Zondag 5 maart 2023 is molenaar Andries Higler overleden op 79-jarige leeftijd.

Sinds januari 2015 was Andries betrokken als molenaar bij Daams’ Molen. Aanvankelijk met het doel om minimaal één molenaar op te leiden tot gediplomeerd Vrijwillig Molenaar. Maar dat werden er in eerste instantie drie. Later kwamen er nog twee jeugdigen bij, zodat het totale bestand op vijf nieuwe gediplomeerde molenaars kwam.

Omdat er vanaf het begin een heel goede klik was tussen de lokale molenaars en Andries, wilde Andries graag deel uitmaken van het Vaassense team. En dat is hij tot aan zijn dood gebleven.

Het hele verhaal over de molen-carrière van Andries kun je [ hier ] nalezen. Dit is zijn [ rouwkaart ].

Andries,
ontzettend bedankt voor je inzet en hulp om Daams’ Molen weer op de kaart te zetten en je vriendschap.

Frits Vorderman overleden

Op 11 januari is Frederik (Frits) Vorderman overleden op een leeftijd van bijna 103 jaar. Op Daams’ Molen werd hij “ome Frits” genoemd, omdat hij een oud-oom was van gast-molenaar Ronald Groothedde. Ronald, die molenaar in Mierlo is, combineerde altijd een bezoek aan Daams’ Molen met een bezoek aan zijn familie, w.o. ome Frits.

Ome Frits is zijn leven lang molenaar geweest op de korenmolen van Wenum-Wiesel en echt een molenaar van de “oude stempel”. Hij had in het begin weinig vertrouwen in de “vrijwillige molenaar”. Dat is later wat bijgedraaid.

Met zijn overlijden is er weer een markante molenaar minder.

Voor deze buurman staat Daams’ Molen uiteraard in de rouw.

Eindstanden 2022

Op 31 december 2022 heeft Daams’ Molen de volgende eindstanden bereikt over geheel 2022:

Aantal omwentelingen:    213.528
Aantal draaidagen:                   104
Gemiddeld per draaidag:     2.053

Aantal bezoekers:                   1.733

Stand hoofdteller:             990.563

De hoofdteller gaat maximaal tot 999.999, en heeft die stand al 2x bereikt.
In de beginjaren gaf de teller wat problemen, zodat het werkelijke aantal omwentelingen sinds 1990 hoger ligt. Door het cumuleren van de jaar-omwentelingen was het totaal aantal omwentelingen op 31 december 2022: 3.108.800.